Saturday, February 04, 2012

✿ cikgu Suhada.

Assalammualaikum..

Dari umur tujuh tahun hinggalah sekarang ni, tak pernah bercita-cita untuk menjadi seorang guru. Sebab apa? sebab tak tahu nak mengajar macam mana. takot murid murid tak faham. takot terpukul anak orang. takot termarah anak orang. takot terlebih manjakan anak orang. macam macam jenis takot lah..

Tapi sekarang ni nak cerita, waktu mula cuti semester hari tu, ade sorang kakak ni offer untuk jadi guru ganti. bila mengenangkan betapa bosan nya duduk rumah, saya pun isi borang. tup tup 1 februari haritu, ppd call suruh lapor diri. Alhamdulillah. Tuhan selalu bagi peluang. tapi nervous nya tak terkata. yang buat lagi nervous bila dapat tahu kena mengajar English tingkatan 4 dan 5. bukan apa, ajar budak sekolah rendah lain caranya. ajar budak sekolah menengah pulak lain caranya. makin besar, makin banyak ragam.
'teacher, kita tak payah belajar lah hari ni. kita sembang2 je. lagi pon saya tak bawak 1 buku pun.'
'teacher, ceritakan lah pasal teacher. pakwe teacher. keluarga teacher. teacher bila nak kawen?'
'teacher. teacher menggoda lah hari ni '. kata seorang pelajar perempuan. (-_-')
sabar je lah. macam macam ragam. yang penting kena banyak sabar. biase lah tu. kita pun nakal macam tu jugak dulu kan. haha. seronok jugak jadi cikgu ni. walaupun guru ganti, pengalaman tetap pengalaman. sekurang kurangnya, cuti di penuhkan dengan aktiviti berfaedah. peace. 


nah, dengar lagu be mine from tasha manshahar. cool!

terima kasih kerana membaca. have fun!

16 comments:

Nasuha Suhada said...

hai teacher suhada!

anassuhada said...

hye sayang. teacher sementara je pon wak. :)

Aida Azryn said...

hai cikgu! ;D

anassuhada said...

hye aida. :P

nabila azmi said...

hi2 cikgu=)

anassuhada said...

;)

Eikyen said...

hehe .
yang kata seorng pelajar prempuan 2 ,
eikyen selalu ckp cm 2 kat cikgu baru . ngeengee .

*terasejap .

untong jadik cikguu .
na jugak laa ^^ .
insyallah

ain soofiyah said...

wah, dh dpat gelaran cikgu.!

anassuhada said...

eikyen, oh yeke. haha.. kirenye student memang selalu kena kan cikgu baru la ek. hee.. jom jom jadi cikgu. :)

anassuhada said...

ain, sementara je wak.. tak lama pon. :D

miya said...

hai cikgu sweet.. hihi

mohd zaki hassan said...

ingt sye lgi x ckgu

Firdaus® said...

buat yg terbaik cikgu..huuuu =)
cikgu cantik mmg bnyk la dugaan kena kacau dgn anak2 murid nnti..hehehe..salam perkenalan..buat yg terbaik dekat tenggaroh tu =)

apa2 pun do follow my blog ye.

cik LOLA said...

hai teacher :)
jangan garang2 taw.
salam perkenalan

ejulz said...

haha.. mcm2 ragam.. rindu zaman sekolah.. hehe

azri said...

salam..sy 1st time singgah kt blog ni..jd cikgu best kan?? sy pernah jd cikgu sementara..best sgt pengalaman tu..