Friday, July 08, 2011

✿ seminggu di Solo,Indonesia

assalammualaikum...

hey semua. rindu tak rindu tak??
okey macam yang dah di janjikan. malam ni nak hapdet pasal seminggu di Indonesia. kalau korang nak tau, 25 Jun haritu, anas berangkat ke Surakarta Indonesia. under Kelab Gamelan Kolej Tun Dr Ismail UTM Skudai. banyak sangat tempat tempat best yang kitorang pegi. walaupon Aizul kate Bali lagi best. huh!

hari pertama- 25 Jun
sesampainya kami di sane, kami di sambut oleh 3 pria. nak lagi glamour, 3 pangeran. hamekk! kami ke Universitas Muhammadiyah Surakarta. makan makan sambil beramah mesra dengan rektor UMS. rektor tu macam dekan kottt. entah!. sambal dekat sane memang terbaek wokkk. hari 1st je dah bergegar kepale hotak..
yang pakai baju hijau and sweater hitam tu la pria nye. ^.^

malam tu, secare kebetulan nye, ade Solo Batik Festival. peh! ramai betul manusia. sebab macam ade pertunjukan kereta berhias sekali. tapi tapi tapi.......... kami tunggu lame kot, tak memuncul jugak kereta berhias nye ponn. akhirnye kami balik hotel. hahaha. kagum la ngan diorang, sebab sanggup tunggu lame. dengan baby, dengan anak kecil. kalau ayah anas, dah lame dah ajak balik. ^.^
jangan hiraukan muka anas yang sememeh tu. just nak tunjuk kat belakang tu. ramai gila orang.

hari kedua- 26 Jun
kat sane lewat sejam daripada Malaysia tau. yang penting pukul 5 dah nak magrib. hehe. hari kedua kami ke Panti Asuhan Keluarga Yatim Muhammadiyah. rupe-rupenye semua anak yatim kat sini cowok. dah besar pulak tu. kitorang plan banyak gila game, tapi kena cancel. sebab macam tak sesuai. tapi seronok la. sejuk hati bila dapat tengok diorang tersenyum, ketawa.. semoga mereka di rahmati Allah.

sape pernah dengar lagu Begawan Solo??? haaaa balik tu kami singgah Begawan Solo. Begawan Solo tu sungai. ade la sejarah sejarah die kottt.

malam tu kami ke Keraton Solo. Keraton ialah Istana ye kengkawan. secara kebetulan jugak, ade pertukaran budaya malam tu. ceh. bertuah kan kitorang. so malam tu dapat la tengok tarian kebudayaan masyarakat sane. best!
orang ni dah buat kami semua menjerit macam orang gila. sampai ade salah sorang dari kami menangis sebab orang ni tangkap kaki dia. hahaha. dan ade jugak yang tercabut tudung.  bukan kerana takooottt la. terperanjat je! yela kat Malaysia mane ade camnih.....

hari ketiga dan keempat- 27 & 28 Jun
kami di ISI Surakarta. berbengkel gamelan di sana. belajar main gamelan Jawa. =)

hari kelima- 29 Jun
yeah! dah start menghoyeh hoyeh... kami ke Candi Prambanan. cantik gila. daripada apa yang kami dapat tahu, candi ni di buat tanpa menggunakan simen atau pon gam. hebat tak hebat tak???

lepas ke Prambanan, kami ke Pantai Parangtritis. Subhanallah. cantik gila view pantai dia. tapi serius panas gila kat sane. tak tahan yop!! nak tau rahsia tak, mase pegi pantai tu, anas pakai baju warna hijau tau. then, dah sampai Malaysia, baru tau, act kat pantai tu tak boleh pakai baju hijau. sebab ade mitos yang mengatakan sesiapa yang memakai baju hijau, akan di telan ombak. huwaaaaa. memang patot la takde mood nak main air time tu.

balik dari pantai tu, memang heaven gila la. mase untuk shopping. kat Malioboro. peh, memang syurga membeli belah la kat situ. diorang meniaga di kaki lima kedai je. tapi sumpah murah gila. jadi orang kaye sekejap. tapi malang nye, anas tak sempat jalan habis pon. panjang sangat. tak cukup masa :(
gambar ihsan daripada abang google.
time shopping mane hingat nak amik gambar..... 
siapa yang datang Jogjakarta tapi tak singgah Malioboro, memang rugi. membazir usia remaja dia. hahahaha...

hari keenam- 30 Jun
korang ingat lagi tak pasal ledakan Gunung Berapi di Jogja tahun lepas? kalau ingat bagus lah. kalau tak ingat, tak bagus. hahahahah. tak masal.  nak di jadikan cerita, kami pegi melawat mangsa Gunung Berapi. nama kampung ni Dusun Gunung Lemah. memang nampak la gunung yang meletus tu. masih aktif lagi okeyy. wuuu seram dengar pengalaman diorang time kejadian. ade pakcik tu, rumah die hanyut. macam nak meleleh air mate wooooo mase dengar die cerita...
belakang kitorang tu dulu sawah padi. tapi lepas kejadian, terus jadi macam dalam gambar. semoga bantuan yang kami berikan dapat membantu semua mangsa di sana.

seterusnya kami ke Candi Borobudur. terik gila masa ni. rase macam matahari atas kepala. mood nak shopping je time ni. sebab duit rupiah banyak lagi. rugi la kalau tak habis guna kan. turun je dari Candi, anas terus beli ape yang anas nampak ok. hahaha. pengajaran nye, lain kali, kalau dah berkenan terus amik. jangan tangguh, nanti rugi.
dekat Borobudur ni, semua foreigner kena pakai kain batik tu.
dah macam nak berzapin kan??  hak hakkkkk ewahhhh...

malam tu kami ke Purawisata. destinasi terakhir sebelum balik Malaysia. makan malam yang cukup enakkkkk. then, kami tengok Sendratari Ramayana. tapi malang nye, semua dah keletihan. so Ramayana yang tengok kitorang. hahaha! terok.

ending-1 Julai
kami ke Bandara. tau tak ape tu Bandara???? Bandara tu Bandar Udara. orang Malaysia panggil AirPort. heeh. akhirnya, pulang ke Malaysia tercinta. ;)

maka tamat lah kisah suka dan duka di Indonesia. Amacam?? ade terasa nak pegi shopping kat Indonesia tak?? nanti anas nak pegi Bandung dengan family pulak. baru best shopping. hehehe.
babai!


terima kasih kerana membaca. have fun!

8 comments:

La Jieja said...

best nye pi indon...uwawawa...
cadang nak wat GOP kat sne..tp xtau la..uu

Aida Azryn said...

wow. bestnye!! aida xpernah lagi p indonesia. :B

anassuhada said...

best tau jieja. barang kat sane murah. bayangkan. anas pegi buat body scrub kat sane, rm18 je. kat Malaysia mano nak dapek woooo... hehe

anassuhada said...

aida, nanti ajak la family shopping kat sane. best. :)

saharinasaharudin said...

wahhh,bestnyee.nak shopping! :)

Darkness Prince said...

hey..universitas muhammadiyah surakarta itu colege aku loh...wah...kenapa gak bilang2...mungkin aja bisa ketemu dengan antar teman blogger...rektor is headmaster....

anassuhada said...

saharina, ajak la family shopping kt sane wak :)

anassuhada said...

darkness, oh iya? aku juga enggak tahu. kami hanya berjumpa 3 mahasiswa dari UMS. enggak papa lah. ada masa nanti kita ketemu ya. :)